A festékbolt nem csak a falamat, de a látókörömet is színesítette

napelemek

Ha elmegy az ember a festék boltba, biztos nagyon sok érdekes sztorit hallhat, de zömével olyan emberekkel lehet ott találkozni, akik épp felújítanak, szóval olyan, mint egy élő házfelújítós fórum.

Épp arra vártam, hogy kikeverjék a választott színemet, amikor mögöttem két férfi arról beszélgetett, hogy annyira belejöttek a felújításba, hogy napelemeket is fel fognak szereltetni. Elkapott a kíváncsiság, és megkérdeztem, hogy melyik céggel csináltatja majd a telepítést. Ezt a webcímet adta meg: napelempalyazatok.hu. Kicsit értetlenül álltam a dolog előtt, mert a nevéből arra saccoltam volna, hogy ez egy pályázatokkal foglalkozó oldal, és hát félig-meddig igazam is lett, de rengeteg cikket találtam a napelemek témakörében úgy általánosságban is.

De kezdjük a legelejéről!

Egy nagyon igényes, jól megszerkesztett weboldalról van szó. Ez már egy plusz pont, ugyanis nagyon fontosnak tartom, hogy jól átlátható legyen egy oldal, hiszen nincs nekem időm egy csomó időt azzal tölteni, hogy a nagy katyvasz között ki is keressem, amit szeretnék. Nagyon informatív és felhasználóbarát az egész.

Valóban igazam volt, mert a nyitó oldalon elsősorban olyan pályázatokról lehet olvasni, amik napelemekkel kapcsolatosak. Nem köntörfalaznak, és ki is emelik, hogy a napelemekre való beruházás, egy komoly anyagi befektetést jelent, akár több millió forintos tétel is lehet, de ha jól megválasztjuk a rendszert és a paramétereket, akkor optimális esetben 8-10 éves megtérülési idővel lehet számolni. Ha pedig megtérült, utána már az a pénz, amit eddig villanyszámlára költöttünk, akkor a saját zsebünkben landol, és arra költjük, amire csak szeretnénk. De, hogy ne jelentsen akkora gondot az anyagi háttér, szerencsére vannak olyan állami pályázatok, amik könnyítenek egy kicsit azoknál, akik nem tudnák egyszerre kifizetni a rendszer árát.

2020-ban volt egy olyan napelemes pályázat, ami 0%-os hitelű volt, de ez most ideiglenes szünetel, az oldalról viszont nem vették le. Gondolom azért, mert várhatóan majd újra indul és akkor megint aktuális lesz a leírás, meg addig is lehet tájékozódni róla. Szóval ez, az ideiglenes szünetelő pályázat, nem csak feltétlenül a napelemekre volt fordítható, hanem minden olyan átalakításra, amivel energiahatékonyabb lett az adott ingatlan. Például: hőszigetelés, napkollektorok telepítése, vagy a nyílászárók cseréje. Ráadásul, azért is volt még nagyon menő, mert mindössze 10%-os önerő volt hozzá szükséges és a futamidőt akár 20 évre is ki lehetett tolni.

Most egyébként jó néhány pályázat szünetel, többek között azok is, amik vállalkozások részére voltak kiírva és vissza nem térítendő voltak. A közép-magyarországi régión kívül eső vállalkozásoknak kétféle is volt. A GINOP-4.1.3-19 kódjelű volt a kisebb volumenű, ebben az esetben „csak” a napkollektorok, vagy napelemek telepítésére lehetett támogatást kérni, viszont a GINOP-4.1.4-19 az energetikai épületfejlesztésekre is kiterjedt. Ez egy szintén nagyon menő pályázati lehetőség volt, akárcsak a korábban említett lakossági, mivel itt akár 100%-os támogatást is lehetett kérni, viszont azt a szempontot, hogy csak és kizárólag a vállalkozás energiaigényét fedezheti a rendszer, azt nagyon szigorúan vették.

Most, ha jól értelmeztem, akkor két lehetőség van még csökkenteni a kiadások súlyán. Az egyiket inkább tök jó tippnek mondanám, a másik pedig egy nagy volumenű pályázati lehetőség.

A tipp: Annak, akiknek például most jár majd le a lakástakarékpénztára, akkor az nyugodtan költheti a befolyó összeget napelemekre, és akkor egyik hasznos befektetésből lesz egy másik. Végül is nem rossz ötlet, de sajnos a mi lakástakarékpénztárunk, még nem most fog lejárni.

A pályázati lehetőség, viszont sokkal érdekesebb téma. Ez tulajdonképpen egy családtámogatási program, ami már 2021 januárjától érvényben van. A legfőbb célja értelemszerűen a családok otthonfejlesztése, éppen ezért minden konstrukció rájuk is lett specifikálva.

Tulajdonképpen három fő feltételnek kell „megfelelnie” az igénylőnek, ebből az egyik pedig nem más, minthogy legalább 1 gyerkőcnek lennie kell a családban. A gyerkőc pedig már a magzati kor 12. hetétől egészen 25 éves korig számítandó. Enyhítő tényező lehet, hogy a 25 éves korhatártól eltekintenek, ha a gyermek GYOD-ra jogosult, vagy megváltozott képességű. További feltételként szolgál, hogy az igénylőnek köztartozásmentesnek kell lennie, valamint TB jogviszonnyal is rendelkeznie kell, ami legalább 1 évig folyamatosan érvényben volt.

Természetesen, ezt a pályázati lehetőséget, csak egyszer lehet igényelni, szóval érdemes jól meggondolni mire használjuk fel.

Apropó! Még a lényeget nem is mondtam, vagyis az anyagi részt, illetve, hogy pontosan mikre is lehet felhasználni.

Szóval! Mindenféle felújítási munkálatra, anyagköltségre, munkadíjra lehet kérni a támogatást. Legyen szó kültéri vagy beltéri munkáról, festésről, nyílászáró cseréről meg hasonló felújítási dolgokról, az állam pedig a végösszegnek az 50%-át fogja finanszírozni. Azt fontos tudni amúgy, hogy ez egy utólagos támogatás, tehát elsősorban mindent önerőből kell kifizetni, a számlákat meg gyűjteni kell és utólagosan benyújtani, ami maximum 6 millió forint lehet.

Szóval így összességében egy nagyon jó kis pályázat ez, szerintem érdemes élni a lehetőséggel, főleg, amíg érvényes is, nehogy lemaradjatok róla.

Viszont ezen az oldalon nem csak a pályázatokról lehet olvasni, hanem vagy egy blog rész is, ahol mindenféle érdekes cikket lehet találni a napelemek témájában. Ezen az oldalon informálódtam végül arról, hogy milyen méretű napelemes rendszerrel kell számolni egyes fogyasztások esetén.

Egy 2018-as felmérés szerint az éves átlag fogyasztás 2200 és 3500 kWh között van, és azoknak a családoknak, akiknek például 3500 kWh a fogyasztásuk, azoknak több mint valószínű, hogy egy 3 kWp teljesítményű rendszer kellhet. Persze érdemes arra odafigyelni, hogy ne teljesítsen túl a rendszer, mert az nem lesz gazdaságos, de mindenképpen legyen lehetőség bővítésre, hogy ha a későbbiekben, mondjuk egy elektromos autó beszerzése miatt megnövekedne az energiafogyasztásunk, akkor hozzá tudjuk igazítani a napelemes rendszerünket is.

És csakhogy még jobban tudjam emelni az oldal fényét, nem csak a pályázatokról értesíti az embert, és nem csak blog oldalt vezet a napelemek témájában, hanem valóban, napelemek telepítésével is foglalkozik, ugyanis van egy ajánlatkérő űrlapjuk, amit pár perc alatt könnyedén ki lehet tölteni. Csak néhány lényeges infót kell megadni. Ezek után felveszik veled a kapcsolatot, ahol egy rövid beszélgetés után, egy durva becslést adnak az árra, mivel a végleges összeget csak azután tudják megmondani, miután már megvolt a helyszíni felmérés, ami egyébként nem kerül semmibe. Azért is van ez így, mivel nagyon sok minden derül ki a helyszínen, ott látni igazán, hogy milyen befolyásoló tényezők vannak, amik esetleg bezavarnának az optimális működésbe. Ez a cég nagyon ad a minőségre, ezért csak és kizárólag SHARP panelekkel dolgoznak. Róluk egyébként már hallottam, a termékeik világszínvonalúak, és maga a cég is több mint 100 éves múlttal rendelkezik. Az innen behozott panelek akár több évtizedekig is a család szolgálatában állnak.

Én úgy gondolom, hogy érdemes ezen az egész megújuló energia dolgon elgondolkodni, hiszen ebben van a jövő!