Energetikai korszerűsítés: hőszigetelés, vakolat, festés és napelem

Amikor a házunk korszerűsítésén gondolkoztunk, elsődleges szempont volt a környezetbarát megoldások alkalmazása. Eddig konvektoros fűtés volt beszerelve, még a kettővel ezelőtti tulaj készítette vagy 40 éve. Azóta az építési anyagok és a technológiák is nagyot változtak, és mivel volt egy kis félretett pénzünk lakástakarékban, nekiláttunk utánajárni, hogyan is hozhatnánk ki házunk energetikai korszerűsítéséből a maximumot.

Elsődleges mozzanat volt a kapcsolatot felvenni egy energetikai tanúsítványt készítő céggel. Az egyik legnépszerűbb magyar oldal, az e-tanusitas.eu csapatától kértünk árajánlatot az energetikai felmérésre. Ők egy pár alapadat megadása után kiszámolták, hogy a mi 90 nm-es vidéki házunkra az energiatanúsítvány ára 23.990 Ft, a felmérést 24 órán belül el is végzik és kiállítják az okmányt. Erre azért van szükség, mert egy szakember megméri a legfőbb paramétereket és megállapítja, hogyan lehetne jobbá tenni a ház hőtartó képességét. A felmérés elég hosszúra nyúlt, mert nagyon sok kérdésünk támadt idő közben, de a szakember készséggel válaszolt, a legfontosabb javítási ötleteket bele is írta az energetikai tanúsítványba.

A szakvélemény alapján az első legfontosabb módosítás a ház teljes körű hőszigetelése. Ezt dryvit nikecell 15 cm-es szigetelőanyaggal érdemes kivitelezni, és a külső falra, valamint a födémre célszerű felvinni. A födémmel kapcsolatban is voltak észrevételek, a lebetonozás és a leszigetelés lenne a leginkább hatásos technológia. A falak hőszigetelése közben a fűtés korszerűsítése is megkezdődhet, az elektromos fűtés és napelem felhelyezése hosszú távon a legolcsóbb és legkörnyezetkímélőbb megoldás. Ezt viszont a szigetelés megkezdése előtt érdemes készíteni, mert az elektromos hűtő-fűtő klímának át kell törni a falat és ki kell építeni a helyet a külső egységnek. Tehát a hőszigetelés és a fűtés átalakítása után jöhet a külső vakolás és a színezés, melyet nagyszemcsés vakolóanyaggal oldanánk meg, a ház külső színe pedig vörös és barna színben pompázna – energetikai szempontból optimálisabb a sötét szín.

Az energetikai korszerűsítést nem feltétlenül kell csak saját zsebből megoldani, számos pályázatra lehet jelentkezni lakossági ügyfeleknek is, melyben vissza nem térítendő, vagy 0%-os hitel-re lehet korszerűsítési támogatást nyerni. Ennek elengedhetetlen kelléke a meglévő energetikai tanúsítvány, mely annál jobb (pályázati szempontból), minél rosszabb a besorolása, így a korszerűsítéssel magasabb besorolás, jobb hőtartó képesség érhető el, magasabb pénzösszegre lehet pályázni. Az e-tanusitas.eu csapata nem csak az energetikai tanúsítványban tud segíteni, de tanácsot is adnak a korszerűsítéssel kapcsolatban, tudnak ajánlani pályázó és kivitelező cégeket, akik elkészítik a beadványt és meg is csinálják fizikailag a korszerűsítést.

Egy ilyen kontakt aranyat érhet, mivel manapság a szakemberek el vannak úszva a sok munkában, illetve nem rendelkeznek elég emberrel, de mégis biztonságérzetet nyújt, ha egy országosan működő cég ajánl kivitelezőt napelemhez. Az energiatanúsítvány alacsony árához képest ez a kontakt lista és személyes ajánlás szinte megfizethetetlen segítség annak, aki most vág bele a háza energetikai korszerűsítésébe.