Festék vásárlás és napelem telepítés – egy házfelújítás története

Pár hónapja teljes körű felújításba kezdtünk a ház körül, hiszen ez már elég régóta tervbe volt véve. Leginkább engem nem hagyott nyugodni a dolog, mivel különösen igényes vagyok a környezetemre. Valószínűleg ezt a tulajdonságomat édesapámtól örököltem. Elég egy elcsorbult asztal él, egy aprócska folt a falon, vagy egy pókháló a sarokban és én már a világból is ki tudnék szaladni. Szerintem eléggé ráfért már az otthonunkra a külső-belső falfestés és a fürdőszoba újracsempézése, és energiahatékonysági fejlesztése. Szerencsére a feleségem és a kisfiunk is egyet értett velem, így nem lett családi háború a dologból. A csempézésen már túl vagyunk, az volt az első, aminek nekifogtunk. A következő lépés a festés volt.

Szerencsére újravakolni sehol sem kellett, csupán fel kellett frissíteni a színeket, hogy tisztább hatást keltsenek. Mivel elég specifikus ízlésem van, magam mentem el kiválasztani a festékeket is. Csakis profi festőkkel végeztettem volna el ezt a munkát, mert nem vagyok nagy híve a csináld magadnak. A végén tökéletesen elégedett voltam az eredménnyel. Áttérhettünk a terv 3. lépésére, a napelem rendszer kivitelezésére. Bizony, mivel volt némi megtakarításunk, és egy 4 kw-os napelem rendszer ár tekintetében nem képvisel olyan volument, ami megfizethetetlen lenne számunkra, úgy döntöttünk, hogy belevágunk a napelemek telepítésébe. Ezzel az elsődleges célunk az volt, hogy ne kelljen továbbra is az áramszolgáltatótól függeni, hanem magunknak termelhessük meg az áramot. Így a nagyobb függetlenség mellett még a villanyszámláink költségeit is jócskán lecsökkenthetjük, vagy éppen teljesen elfelejthetjük.

És honnan jött az inspiráció? Egyik barátom, aki maga is napelem rendszert telepíttetett, amikor meghallotta, hogy felújításba kezdünk, ajánlotta, hogy nézzek szét a napelemrendszer.info weboldal 4 kw-os napelem rendszer ár aloldalán. Mivel maga is napelem tulajdonos, és ő már ezen az egész procedúrán rég túl van, egyből tudta, hogy nekünk mekkora rendszerre lehetne szükségünk. Így is tettem, és ellátogattam az ajánlott oldalra. Egy 4 kw-os napelem rendszer ára bruttó 1.555.000 forintnál kezdődik, ami először kicsit eltántorított, ha igazán őszinte akarok lenni. De aztán jobban belegondoltam abba, hogy egy napelem rendszer 8-10 éven belül megtérül, de még ezek után is évtizedekig működik kifogástalanul. A megtérülés után pedig havonta tízezreket tud nekünk megspórolni a villanyszámlákon keresztül. És ha ez még nem lenne elég, a Föld megóvásához is hozzájárulhatunk azáltal, hogy megújuló energiát hasznosítunk.

Ami végül teljesen meggyőzött, az volt, hogy több család történetét is megismertették, akik a 4 kw-os napelem rendszert választották. Mindannyian gördülékeny munkavégzésről és jó megtérülésről számoltak be. Én is felhívtam hát a megadott telefonszámot, hogy érdeklődjek. Rövid idő alatt sikerült lebeszélni az ingyenes helyszíni felmérés időpontját, ami ahhoz szükséges, hogy végleges árajánlatot tudjanak adni, és felmérjék, mekkora rendszer lesz telepíthető az otthonom tetejére. Ilyenkor figyelembe veszik a tető állapotát és dőlésszögét, az épület tájolását, és az árnyékoló tényezőket, mert ezek mind befolyásolják, hogy mekkora hatékonysággal működnének a napelemek.

A felmérés eredménye valóban az lett, hogy a jelenlegi elektromos fogyasztóink mellett elég lesz egy 4 kw teljesítményű napelemes rendszer, ami 12 Sharp félcellás napelem panelből fog állni. Abban az esetben, ha újabb fogyasztókat vásárolnánk (pl. légkondi), a tetőn még van elég hely a rendszer bővítéséhez. Mivel most még nem tudhatom, hogy mit hoz a jövő, inkább rábólintottam a nagyobb inverterre is. Ha bővíteni szeretnénk ugyanis, akkor nagyobb teljesítményű inverterre lenne szükségünk, mint ami a 4 kw-os rendszert elbírja. Ha viszont alapból nagyobb teljesítményűt választunk, akkor nem kell majd új invertert venni a későbbiekben.

Megkaptuk a végleges árajánlatot, amire már rá is bólintottunk, úgyhogy most kezdődhet az ügyintézés. Néhány hónap múlva már mi is büszke napelem tulajdonosok lehetünk.